In een procedure bij de kantonrechter in Zwolle moest de vraag beantwoord worden of een deel van de glasbewassing van een appartementencomplex voor ouderen nu wel of niet door de woningcorporatie betaald moest worden. De huurder, zorgbehoevend en fysiek niet in staat om zelf ramen te wassen, vond van wel en wilde geen servicekosten betalen voor glasbewassing.

De huurder beriep zich op een uitspraak van de kantonrechter in Maastricht. Die bepaalde dat een huurder normaal zijn eigen glazen moet wassen; maar als deze onbereikbaar zijn voor de huurder moet de verhuurder die kosten op zich nemen. De glazen die wel bereikbaar zijn voor de huurder kunnen dan eventueel meegenomen worden, maar daar wordt dan een vergoeding van de huurder gevraagd via de servicekosten.

Wij hebben in deze procedure het verweer gevoerd dat het om objectieve bereikbaarheid gaat en niet gekoppeld is aan de vraag of iemand fysiek in staat is om ze te wassen. Dat vond de kantonrechter in Zwolle ook. Daar waar een ‘gemiddelde huurder’ zelf bij een raam kan, moet hij de kosten dragen om dit raam schoon te houden.

Klik hier voor een uitgebreidere beschrijving van deze casus.